A terézvárosi önkormányzat utcafásítási kérdőívére beérkezett válaszok kiértékelése

2020 júniusában kérdőívvel mértük fel Terézváros hat utcaszakaszán az ott élők, közlekedők, dolgozók véleményét az adott terület zöld fejlesztéséről. A kérdőíveket elektronikusan és papír alapon is ki lehetett tölteni. Összesen 809 fő töltötte ki a kérdőívet: 556-an elektronikusan, 253-an papíron.

A tervezéssel érintett közterületek:1_terkep.jpg

1.    Szondi utca a Munkácsy Mihály és a Rippl-Rónai utca között;

2.    Szondi utca a Bajza és az Izabella utca között;

3.    Szinyei Merse utca az Aradi és a Podmaniczky utca között

4.    Vörösmarty utca Podmaniczky utca és az Aradi utca között;

5.    Csengery utca a Podmaniczky utca és az Aradi utca között;

6.    Eötvös utca a Podmaniczky utca és a Szobi utca között.

3_foto.jpg

Korcsoport szerint a legtöbben, 325-en, a 31-45 éves korosztályból töltötték ki, ami az összes válaszadó 40,1%-a. A 46-65 éves korosztályból 199 fő, azaz az összes válaszadó 24,6%-a válaszolt a kérdésekre. A 19-30-as csoportból 184 válasz érkezett, ami az összes válaszadó 22,7 %-a. A 65 év felettiektől 89 válasz érkezett, a válaszadók 11% tartozik ebbe a korcsoportba. A 14 év alatti korosztályból két, míg a 14-18 év közöttiből 10 válasz érkezett.

2_foto.jpg

 

Összefoglaló:

Úgy tűnik, hogy az adott szakaszon a válaszadók számára a zöldfelület növelése abszolút prioritást élvez, nem csak a szelíd közlekedési eszközöket használók, hanem még az autóval rendelkező helyiek számára is. Arra a kérdésre, hogy mit tart fontosabbnak, a parkolóhelyek számának megőrzését vagy a zöldfelületek mennyiségének növelését, a válaszadók 77%-a, 616 fő a zöldfelületek növelést tartotta fontosabbnak és mindössze 189-en tartották fontosabbnak a parkolóhelyek számának megtartását, ebből 71%, 117 fő rendelkezik gépkocsival.

A zöldterület mennyiségének növelését fontosabbnak tartók közül 404 fő (70%) nem rendelkezik gépkocsival, 30% (173 fő) azok aránya, akik rendelkeznek gépkocsival, mégis a zöldfelület mennyiségének növelését tartották fontosabbnak, ők az autóval rendelkezők 60%-át képviselik. Megállapítható, hogy mindkét csoportban, az autósok és a gépjárművel nem rendelkezők csoportjában is kimagasló a közterületek zöldítésének támogatottsága.

A válaszadók szívesebben látnának talajba ültetett fákat és az ágyások létesítése is népszerűnek bizonyult. A közterületek zöldítését célzó fejlesztések közül a legnagyobb támogatottsággal a talajba ültetett fák számának növelése bír: 70% nagyon támogatja és további 10% tartja nagyon fontosnak ezt. A növényágyások létesítésének támogatottsága is kimagaslóan nagy, 69%. A dézsába ültetett fák elhelyezésének támogatottsága is magasnak mondható, összesen 63%.

A parkolási lehetőségek fontosságát mérő blokkban az üzletek és a célterületekre látogatók parkolási lehetőségeinek biztosítását nem tartják fontosnak a válaszadók. A célterület utcáiba látogatók parkolási lehetőségeinek biztosítását 17% tartja nagyon fontosnak és 20% inkább fontosnak. Az üzleti célú parkolás biztosítását 26% tartja nagyon fontosnak, 23% fontosnak.

Az utcák növényzetének állapotával a megkérdezettek kétharmada, 66% elégedetlen és a megkérdezettek 37%-a nagyon nem tartja megfelelőnek azt. Az utcák tisztaságával a válaszadók 51 %-a elégedetlen, 22% a nagyon elégedetlenek aránya.

A kutatás eredményeiből megállapítható, hogy a közterületek zöldítését, az utcák tisztán tartását kiemelten fontosnak és fejlesztendő területnek tekintik a válaszadók. Az utcák fásítása még az gépjárművel rendelkezők számára is fontosabb, mint a parkolóhelyek megtartása. 

Bővebben:

A kitöltők területi eloszlása az érintett hat utcaszakaszon 11% és 19% százalék között mozog. A legkevesebb válasz a Szondi utcából, a Munkácsy Mihály és a Rippl-Rónai utca közötti szakaszról érkezett, innen 97-en töltötték ki a kérdőívet. A legtöbb, 157 válasz, a Szondi utcából, a Bajza és az Izabella utca közötti szakaszról érkezett. A válaszadók 13,6 %-a, 110 fő volt átutazó, egyik utcaszakaszhoz sem kötődő. 

Arra a kérdésre, hogy „Általában hogyan közelíti meg lakó- illetve munkahelyét / közlekedik?” a válaszadók 49,4 %-a, 400 fő válaszolta, hogy jellemzően gyalogosan közlekedik, 19%, 139 fő közlekedik gépkocsival, míg kerékpárral 103 fő, az összes válaszadó 12,7%-a.  

Arra a kérdésre, hogy jellemzően milyen célra használják az utcákat, 545-en, az összes válaszadó 67,3%-a válaszolta, hogy a lakása megközelítésére, 59-en a munkahely megközelítése céljából, ők a válaszadók 7,3 %-át teszik ki.

A válaszadók 35,8%-a, 292 fő rendelkezett autóval, ez a kérdésre érvényesen válaszolók 38,8%-a. A válaszadók nagy többsége, 56,2%-a, (455 fő) nem rendelkezik autóval, ők az érvényes válaszadók 60,9%-át képviselik. Gépkocsival legtöbben a 46-65 év közöttiek közlekednek (55-en), tőlük alig elmaradva, 54-en a 31-45 év közötti korcsoportba tartoznak. Gépkocsival legnagyobb számban a 31-45 közötti korosztály rendelkezik (137 fő), de közülük csak 54-en mondták, hogy gépkocsival járnak haza vagy munkahelyre. Őket követik a 46-65 év közöttiek (89 fő), akik közül munkahelyre vagy az otthonuk megközelítésére 54 fő használja a gépkocsiját.

Arra a kérdésre, hogy mit tart fontosabbnak, a parkolóhelyek számának megőrzését vagy a zöldfelületek mennyiségének növelését, a válaszadók 77%-a (616 fő) a zöldfelületek növelésére voksolt és mindössze 189-en tartották fontosabbnak a parkolóhelyek számának megtartását.

A parkolóhelyek megtartását 189-en tartották fontosnak, ebből 71%, 117 fő rendelkezik gépkocsival.

 

A zöldterület mennyiségének növelését 616 fő tartotta fontosabbnak, mint a parkolóhelyek megtartását, közülük 404 fő (70%) nem rendelkezik gépkocsival, 30% (173 fő) azok száma, akik rendelkeznek gépkocsival, mégis a zöldfelület mennyiségének növekedését tartották fontosabbnak.

 

 

Mit tartanak a terézvárosiak fontosnak?

A ,,Mennyire tartja fontosnak” kérdésblokkban legnagyobb támogatottsággal a talajba ültetett fák számának növelése bír, 70% nagyon támogatja és további 10% tartja nagyon fontosnak. A növényágyások létesítésének támogatottsága is kimagaslóan nagy, 69%. A dézsába ültetett fák elhelyezésének támogatottsága is magasnak mondható, összesen 63 %.

Mennyire tartja fontosnak az alábbi zöldfelületi elemek fejlesztését az utcában?

Az infrastrukturális elemek fejlesztési elképzelései is magas támogatottsággal bírnak. Egyedül a köztéri padok kihelyezését nem tartották nagy mértékben fontosnak (43%).

Mennyire tartja fontosnak az alábbi infrastrukturális elemek fejlesztését az utcában?

A parkolási lehetőségek fontosságát mérő blokkban az üzletek és a célterületekre látogatók parkolási lehetőségeinek biztosítását nem tartják fontosnak a válaszadók. A célterület utcáiba látogatók parkolási lehetőségeinek biztosítását 17% tartja nagyon fontosnak és 20% inkább fontosnak. Az üzleti célú parkolás biztosítását 26 % tartja nagyon fontosnak, 23% fontosnak.

 

Elégedettség

Az utcákban az autózási lehetőségekkel a megkérdezettek 41%-a inkább elégedetlen, 33% a lehetőségeket közepesre értékelők aránya. A megkérdezettek 26%-a elégedetlen, a nagyon elégedetlenek aránya 10%

Az utcákban a parkolási lehetőségekkel a többség elégedetlen (61%), a nagyon elégedetlenek aránya az összes megkérdezett 33%-a

 A kerékpározás lehetőségekkel a megkérdezettek több mint harmada (36%) elégedetlen, 30% közepesre értékelte a lehetőségeket, 34% pedig jónak ítélte.  

 A járdák állapotával a megkérdezettek 28 %-a elégedetlen, 45% az inkább elégedettek aránya.

Az utcák növényzetének állapotával a megkérdezettek kétharmada, 66%-a elégedetlen és a megkérdezettek 37%-a nagyon nem tartja megfelelőnek azt.  

Az utcai berendezések állapotával 40% közepesen elégedett, 12% nagyon nem, 23% inkább elégedett és 20% inkább nem elégedett. 

  Az utak burkolatával 18% egyáltalán nem elégedett, 25% inkább nem, a közepesre értékelők aránya 32%. 

 Az utcák tisztaságával a válaszadók 51%-a elégedetlen, 22% a nagyon elégedetlenek aránya. Közepesre a megkérdezettek 31%-a értékelte a köztisztaságot. 

 A közbiztonsággal a válaszadók nagyobbik fele (55%) elégedett, 20% a nagyon elégedettek aránya. 

Az értékelést készítette: Terézváros Önkormányzata